Ja sam mom… i ništa mu ne fali

Ja sam mom:

Stavila grančicu muškatle u guzu da se lakše iskaki i ništa mu ne fali

Dala sarmicu da papa sa tri meseca i ništa mu ne fali

Namestila da sedi sa četiri meseca i ništa mu ne fali

Sa tri meseca dala da liže med i ništa mu ne fali

Sa dva meseca dala sladoled i ništa mu ne fali

Dala kravlje mleko posle mesec dana

…i td.

Član sam raznih Fejsbuk „keva“ grupa i svaki dan gledam kako se postavljaju razna pitanja i daju razni odgovori na ista.

Citiraću moju profesorku: „ Ne postoje glupa pitanja, već samo glupi odogovori“

Nove mame imaju milion pitanja, sve im je nepoznato i logično traže podršku od drugih mama koje imaju iskustvo i znanje da podele… Međutim nisu svi saveti ni dobri, ni dobrodošli!

Postoje određene smernice i pravila kada je u pitanju negovanje dece. Ona postoje s razlogom, jer je neko dokazao da suprotno ponašanje može izazvati dalekosežne i nepopravljive posledice.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje uvođenje nemlečne dohrane sa šest meseci, do tada isključivo dojenje ili mlečnu formulu kao zamenu za majčino mleko.

Beba treba da sedi onda kada se sama podigne u sedeći položaj. Ako ultra zvuk pokaže da su kukovi u redu, to ne znači da je beba spremna na sedenje. Ni vi ne sedite na kukovima, već vam je sva težina na donjem delu kičme. Prerano postavljanje dece u sedeći položaj može izazvati trajne devijacije kičmenog stuba.

Prerano uvođenje nemlečne dohrane (naročito jakih alergena), može dovesti do večitog problema sa probavom, dece sa lošim navikama u ishrani i najgore od svega jakih alergiskih reakcija. Deca imaju ceo život da jedu sve što požele, budite strpljivi, doćiće tih šest meseci za čas. Uvodite namirnice pažljivo, bar prvih godinu dana, više informacija o pravilnom uvođenju čvrste hrane pogledajte ovde

Pre nego što se uhvatite za tastaturu dobro razmislite! Vašem detetu hvala Bogu nije bilo ništa, ali da li ste spremi da preuzmete odgovornost za tuđe dete? Da li možete da nosite težinu alergiskih reakcija, krivih kičmi i drugih bolesti, izazvanih vašim pogrešnim savetima.

Svi mi želimo svojoj i tuđoj deci najbolje, ne mislim da je bilo ko zlonameran, ali ukoliko niste dovoljno informisani bolje je da mišljenje zadržite za sebe i njime ne ugrozite nikog. Pravilna briga o deci nije pomodarstvo, nije pametovanje i izmišljanje novih gluposti, to je rezultat naučnih istraživanja koja su značajno smanjila smrtnost dece.

I za kraj jedan savet za sve mame, medicinske savete tražite isključivo od medicinskog osoblja. Pozovite Halo bebu, vašeg pedijatra, bilo koju medicinsku službu i savete o lekovima, temperaturi i bolestima potražite tamo, a ne na Fejsbuku.

Ne zamerite, ali morala sam da kažem nešto po ovom pitanju koje se uvek završava velikim raspravama!

Čuvajmo naše bebe i decu najbolje što umemo i možemo!

RelatedPost

Osatvite komentar