Kada i kako uvesti čvrstu hranu bebama

Uvođenje čvrste hrane kod beba se preporučuje sa navršenih šest meseci. To je preporuka Svetske zdravstvene organizacije, kao i brojnih renomiranih lekara iz zemlje i sveta. Smatra se da bebin sistem za varenje sa punih šest meseci postaje spreman da vari čvrstu hranu.

Kod nas vlada zabluda da beba koja je dojena može da otpočne sa čvrstom hranom sa punih šest meseci, a da beba na mlečnoj formuli može da otpočne sa čvrstom hranom sa puna četiri meseca. Zrelost bebinih organa za varenje ne zavisi od hrane koju beba jede (majčino ili ad mleko) već od uzrasta bebe. Pored grčeva i poteškoća sa uvođenjem čvrste hrane, prerano uvođenje može da izazove intoleranciju i alergije na neke namirnice, koje se mogu ispoljiti i mnogo godina kasnije.

Na pregledu sa puna četiri meseca naša pedijatrica nam je preporučila da krenemo sa čvrstom hranom. Preporučila je pirinčane instant kašice, čak je i specifirala proizvođača. Ja sam joj rekla da bih ipak sačekala da napuni šest meseci, na šta je ona rekla da je preporuka od 4-6 meseci, ali da mi možemo sa šest pošto beba doji.

Zbog odmora, krenuli smo sa nemlečnom dohranom sa šest i po meseci.  Za uvođenje  čvrste hrane pratila sam tabelu, koju sam pronašla u Fejsbuk grupi „Zdrava hrana za naše bebe“. U svakoj potkategoriji u segmentu Njam, njam, možete pronaći tabelu dohrane za odgovarajući uzrast.

Preporuka je da se svaka namirnica uvodi po tri dana samostalno (samo, pirinač, samo jabuka i td.), nakon toga moguće je kombinovati uvedene namirnice. Ja sam ovo pravilo poštovala u početku, a kasnije sam uvodila nove namirnice samo jedan dan. Ovo sam radila zato što kod nas u porodici nema alergija na hranu, tako da ona nema naslednih predispozicija. Naravno, to ne mora da znači da nikad neće odreagovati na nešto.  Ja sam samo pratila nju i njeno ponašanje i došla do ovakvih zaključaka, ali bih svima svakako preporučila da na početku jednu namirnicu uvode po tri dana, a za dalje da prate svoje bebe.

Izbegavajte instant i gotove kašice. One sadrže konzervanse, veštačke boje i arome koje mogu naškoditi vašoj bebi. Kuvanje za bebu je lako, brzo, zabavno i daleko isplativije od kupovine. Veliko je zadovoljstvo videti bebu kako uživa u nečemu što ste joj vi skuvali.

Naša prva kašica je bila od organskog basmati pirinča kuvanog na vodi. Na početku beba treba da pojede samo par kašičica, a svakog sledećeg dana po koji kašičicu više. Iskrina reakcija je bila gađenje. Pirinač na vodi i nije neka senzacija ukusa, ali ona to ne zna. Ona ne zna ni za jedan drugi ukus sem ukusa majčinog mleka. Ono što se njoj gadilo nije sam ukus, već  struktura hrane, naročito pirinča koji je nemoguće skroz izblendati. Većina beba ovako reaguje i jedva pojede par kašičica. Neka vas to ne obeshrabri, to su sasvim normalne reakcije koje su kod nas trajale desetak dana.

Koliko beba treba da pojede? Onoliko koliko želi. Ako beba ne želi više jasno će vam staviti do znanja. Stisnuće usne, odmahivaće glavom, pa čak i plakati. Ne insistirajte, ne dozvolite da beba ručkanje doživljava kao neprijatnu aktivnost. Nikako, ali nikako ne gurajte u usta hranu bebi koja plače, jer može doći do gušenja!

Potrudite se da hranjenje bude lepa i zabavna aktivnost, pričajte joj nešto lepo, nasmejte je, govorite joj šta je to što jede, dozvolite joj da se poigra sa hranom ukoliko to želi, tako će vežbati i druga čula sem čula ukusa. Ja sam jela neko voće dok sa nju hranila i to je pomoglo da se opusti i lakše prihvati hranu.

Šerpice i kašike u ruke, uživajte u novom razdoblju bebe i vas kao roditelja!

RelatedPost

Osatvite komentar