Kašica od pečenih dunja i jabuka

Kada pomislim na jesen uvek mi na pamet pada jedan savršeni sunčani dan, koji dolazi posle nekoliko dana kiše. Onaj dan, koji te prosto natera da izmiliš napolje, da poželiš da se valjaš u lišću, uhvatiš svoje mladunče i kreneš u avanturu.

E taj dan miriše na dunje!

Dunja je namirnica koja se uvodi sa osam punih meseci i nama je stigla kao poručena. I. je upravo napunila osam meseci i spremna je za nove ukuse.  Za mene ne postoji savršeniji način od pečenja za pripremu ove divnoće!

Dunju treba dooobro oprati, osušiti i preseći na pola. Veoma je važno da dunju ne ljustite, kako ne bi izgubili sve one dražesne sokove koje će ona otpustiti tokom pečenja.

dunja

Bojala sam se da joj sama dunja ne bude kisela, pa sam rešila da je iskombinujem sa pečenom jabukom.

 

Procedura sa jabukom je potpuno istra, dobro operete, osušite i isečete na pola. Ovako posečeno voće stavite u tepsiju i pečete oko 30 minuta na pek papiru. Ja rernu uvek zagrejem na 250 stepeni, a kad ubacim voće u nju, temperaturu smanjim na 200c.

S vremena na vreme bocnite voće viljuškom da vidite da li je mekano i pečeno. Kada se ispeku uklonite gornju zapečenu kožicu i kašičicom izvucite mekano slatko meso voća, vodeći računa da ne pokupite i kožicu odozdo. Ukoliko je ostalo malo čvršćih komadića voća možete ih usitniti dodatno štapnim mikserom, ali generalno struktura pečenog voća je već kašasta.

Fotografija same kašice nedostaje, jer je I. bila užasno gladna i morala sam da je hitno serviram ☺

Za kraj pokušajte da ne otmete bebi kašicu, ja sam se jedva obuzdala! 😉

Kašica je nestala u roku od 10 minuta, a jedna je od onih zbog kojih se smeje dok ih jede.

RelatedPost

Osatvite komentar