Tabela namirnica za bebu od šest meseci

Baba je napunila šest meseci i jedan od najuzbudljivijih perioda roditeljstva je upravo počeo. Biti tu pored nekog ko se prvi put susreće sa različitim ukusima ovog sveta je zaista neverovatan osećaj, naročito kada ste vi osoba koja u tome aktivno učestvuje.

Ovo je tabela kojom sam se ja vodila prilikom uvođenja različitih namirnica u bebinu ishranu.

Izvor informacija: Fejsbuk grupa "Zdrava hrana za naše bebe"
Izvor informacija: Fejsbuk grupa “Zdrava hrana za naše bebe”

Rešila sam da bebi ne dajem instant žitarice, jer ih smatram brzom hranom za bebe, tako da smo mi naše putovanje u svet ukusa započele organskim basmati pirinčem, kuvanim na vodi.

Kada sam joj dala prvu kašičicu osetila sam užasan strah, šta ako krene da se guši, šta ako ne želi ni malo, da li sam zabrljala zato što smo krenuli sa šesti i po meseci…

Iskrina prva reakcija je bila gađenje. Pisala sam više o tome u ovom tekstu o uvođenju nemlečne dohrane.

Iskreno nije mi bilo sve jedno, bila sam jako tužna i uplašena njene reakcije. Budući da je uvek bila gladnica kad je dojenje u pitnju, nadala sam se da će ona odmah jesti sa oduševljenjem. Pojela je 4-5 kašičica uz veliko negodovanje i gađenje.

Rešila sam da sutradan probam sa organskim pirinčanim grizom. Reakcija je bila gotovo ista, s tim što je pojela 7-8 kašičica.

Trećeg dana sam u basmati pirinač dodala malo mog mleka i nadala se velikom uspehu. Izostao je. Pojela je isto kao i prethodnog dana.

Posle pirinča, tri dana smo uvodili mladu tikvicu, pa kombinaciju pirinča i tikvice, 3 dana jabuku, pirinčani griz + jabuka i tako dalje. Nakon svakog čvrstog obroka sam nudila dojku, sve do trenutka kada je prestala da je želi jer se najela kašice.

Nakon dve nedelje, moja beba je postala prava papalica.

Pravili smo razne kombinacije od uvedenog povrća, voće i žitarice i samo voćne kombinacije. Bundeva se pokazala kao pravi favorit, pored jabuke i batata (slatkog krompira).

Idealno vreme za prve obroke je oko podneva i treba voditi računa da beba nije previše sita i da nije previše gladna. Budući da se ona uspavljuje dojenjem za nas je to bio veliki izazov, i dan danas je.

Nismo uveli sve namirnice sa ovog spiska, ali svakako planiram da isprobamo i njih u nekom trenutku.

Namirnice koje nismo uveli: Kinoa, Amaranth, Komorač, Avokado, kao i Breskva i Nektarina, jer im je nažalost prošla sezona.

RelatedPost

Osatvite komentar