Uvođenje jajeta u ishranu bebe

Pored kikirikija i kravljeg mleka, jaja su jedan od najjačih alergena, zbog toga treba voditi mnogo računa prilikom njihovog uvođenja u dečiju ishranu.

Belance je izuzetno alergeno pa se zbog toga ne daje bebi pre navršenih godinu dana. Ukoliko u porodici ima alergičara, onda bebi ne treba davati belance pre navršene dve godine.

Žumace se počinje uvoditi u dečiju ihranu sa punih devet meseci i to na sledeći način:

Prva nedelja – 1/8 žumanceta, dva puta nedeljno sa razmakom od tri dana

Druga nedelja – 1/4 žumanceta, dva puta nedeljno sa razmakom od tri dana

Treća nedelja – 1/2  žumanceta, dva puta nedeljno sa razmakom od tri dana

Četvrta nedelja – celo žumance, dva puta nedeljno sa razmakom od tri dana

Jaje treba tvrdo skuvati. Ja ga kuvam 15 minuta od trenutka kada voda počne da ključa. Skuvano jaje oljustiti, odvojiti belanac od žumanca, žumanac seći na 1/8. Takav žumanac umešati u deo kašice sa povrćem. Kada beba pojede taj deo, nastavite da joj dajete ostatak kašice sa povrćem.

Kako da znate da je jaje sveže? Potopite ga u vodu, ukoliko ispliva na površinu jaje nije sveže.

Alergija na žumanac se može javiti i nekoliko dana nakon konzumacije, zato obratite pažnju na promene na bebinoj koži i na promene stolice.

Kada uvedete žumanac bebi, možete nastaviti da joj ga dajete dva puta nedeljno, ali isklljučivo kao dodatak kašici sa povrćem, nikako u kašicu sa mesom.

Žumanac je veliki izvor gvožđa, folne kiselina i vitamina B12, pa samim tim je veoma značajan u ishrani beba, posebno onih sa nižim hemoglobinom.

Kada beba napuni godinu dana, možete joj uvesti belanac, prateći isti tempo kao prilikom uvođenja žumanca.

Iskra je pojela prvu 1/8 žumanceta u ponedeljak, u četvrtak će ponovo jesti žumance. Za sada je sve u redu, nema nikakvih reakcija.

RelatedPost

Osatvite komentar